De politieke clan van CL maakt zich klaar om de Expo-cake te delen

  • door
de politieke clan

door Davide Vecchi

Eén miljard 300 miljoen euro is een vrede waard. Toch is een telefoon veel goedkoper.

De politieke clan van communie en bevrijding is samengekomen met een duidelijk doel: Expo 2015.

De wrijvingen van de afgelopen jaren, de gerechtelijke onderzoeken en de scheuren in CL vergeten, Roberto Formigoni, Mario Mauro en Maurizio Lupi zijn weer aan het werk als sol man.

Elk heeft zijn rol en speelt zijn rol. Formigoni, zeg maar, heeft nog steeds de teugels van de Lombardische macht, maar met zijn en Mauro’s instemming is het Lupi die zich in het openbaar laat zien met de nieuwe gouverneur Roberto Maroni, die van plan is een gesplitst beeld te geven tussen zijn regio en dat ooit onder leiding van de veel onderzochte Celeste.

De drie werken indien nodig samen. Toen Silvio Berlusconi’s politieke rijk in 2011 op het punt stond in te storten, gingen de drie naar Palazzo Grazioli om met de ridder te praten. Maar voordat de rollen waren verdeeld: Formigoni riep op tot het aftreden van de toenmalige premier, Lupi steunde hem in plaats daarvan, Mauro gemodereerd.

Geen winnaar, geen verliezer. STRAT EGIE besliste maandagavond in het Milanese restaurant in Riccione, waar de drie acteren waar ze op wedden. Avonden voor een paar goede vrienden. Maximaal een dozijn mensen, waaronder Angelino Alfano, vaak inclusief. Maar niet sinds de geboorte van Nieuw Centrum-Rechts, waarin Formigoni en Lupi samenkwamen en waar Mauro binnenkort ook aankomt; maar nu al twee jaar, toen Alfano de wonden van Silvio’s ballet aan de voorverkiezingen en de definitieve overdracht van de PDL moest likken.

En Formigoni, door Berlusconi publiekelijk “onze Lombardische gouverneur voor het leven” veroordeeld en dus gedwongen zijn Romeinse dromen als president van de Senaat opzij te zetten, weet ze te kalmeren. Dus bracht hij Alfano met zijn vrienden Lupi en Mauro naar de schaapskooi in Riccione. Wat hem in deze periode steun en moed gaf. De politieke clan van CL is operatief.

Natuurlijk zijn er ook fricties geweest. Gemaakt door de huidige minister van Infrastructuur die de hem opgedragen taak verraadt: ga naar Rome om je voor te bereiden op de klim naar de hoofdstad van de Celeste. In plaats daarvan ondermijnt Lupi Formigoni en wordt Berlusconi’s referent voor Lombardije. In 2007, bijna drie maanden, woonde hij geen Riccione-diners bij.

De relatie was gebroken. Mauro bemiddelde, zoals altijd,. En tijd deed de rest, met nieuwe gemeenschappelijke doelen. Expo vooral. Toen Milaan de tentoonstelling tegen Smyrna won, zat Romano Prodi in Palazzo Chigi, Formigoni was een van de promotors en Lupi was algemeen directeur van Fiera Milano Congressi, een functie die hij bekleedde van september 1994 tot mei 2013. En de twee ontmoetten elkaar opnieuw on the fly, zoals de Expo en de Fair. Met de zegen, uiteraard, van Mauro.

De drie kennen elkaar al sinds begin jaren negentig. Don Giussani en Communion and Liberation “presenteert” Formigoni aan Mauro, Lupi deed zijn intrede in 1990, gerekruteerd door Formigoni in het katholieke weekblad Il Sabato, dat Celeste in 1977 oprichtte met de gebruikelijke bescheiden ambities: het duopolie Panora ma -L doorbreken Express of. Formigoni adopteert Lupi, brengt hem naar CL en begeleidt zijn politieke debuut. Wethouder in Milaan in de junta Formentini eerst en daarna met Albertini, tenslotte de sprong naar Rome. In 2001.

Formigoni was al president van de regio Lombardije en streefde naar het paleis waar hij Lupi op pad stuurt om de weg voor te bereiden. Met goedkeuring van Mauro, die ondertussen Brussel had bereikt. Om de alliantie verder te binden, richtten de drie in 2006 ook de vereniging Rete Italia op. Een showcase voor hun activiteiten en die van CL, te beginnen met de Subsidiarity Foundation onder voorzitterschap van Giorgio Vittadini, onder de makers van de Meeting for Friendship Among the Peoples Foundation (Rimini Meeting), evenals oprichter van de Company of Works. Vittadini vertegenwoordigt samen met Giancarlo Cesana en de voormalig christen-democratisch afgevaardigde Nicola Sanese de ware kern van de macht van CL.

Zij hebben te maken met de premier. Ze besloten om Mauro te sturen om Mario Monti te helpen. En wanneer Lupi in de weg staat tussen hun wil (Formigoni naar Rome brengen) en zijn persoonlijke ambities, blokkeren ze alles. Het vindt plaats in 2008. Berlusconi wint. CL wil twee dingen: Formigoni-president van de Senaat en minister Lupi. De toenmalige premier accepteerde de eerste voorwaarde niet en de volgelingen van Don Giussani bliezen alles op.

Wolven binden het aan zijn vinger, ook Formigoni. Dan komt de Expo. Een deal die op papier 1,3 miljard aan investeringen waard is, waarvan 833 miljoen rechtstreeks uit de staatskas. In het bijzonder Ministerie van Infrastructuur, waar Lupi nu zit. Dat is nu ook de politieke contactpersoon van CL. Of beter gezegd, het lijkt erop.

Waarom Formigoni wordt onderzocht en enigszins onpresenteerbaar is. En zelfs bij het laatste diner herhaalden ze het hem: “Roberto, stel niet te veel bloot.” Soms is hij ongehoorzaam. Maar hij weet dat de clan daar is. Het is een garantie. Zoals de Expo.