Verwarming: de complete gids over de soorten verwarmers

hand boven verwarming

Een van de belangrijkst vormen van comfort is het hebben van een verwarming. Ook in klimaatbeheersing speelt dit een belangrijke rol. Deze speelt grotendeels een rol in de sfeer en het comfort van uw woning. Bij de aanschaf is het belangrijk om de balans te vinden tussen de kosten en het gemak in gebruik. U moet hierbij letten op 3 verschillende soorten kosten die vaak niet in achting worden gehouden. De kosten van de aankoop, het gebruik en die van het onderhoud. Vooraleer u overspoeld wordt met alle types verwarming kan u best zelf wat research doen en deze soorten vergelijken met wat u wil qua comfort en gebruiksgemak. Laat eveneens uw woning controleren op energielekken. Deze zogenaamde lekken zijn plaatsen in uw woning die warmte lekken naar buiten toe en zo snel mogelijk moeten hersteld worden.

Verwarming kopen: waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van uw verwarming zal u overrompeld worden door tal van soorten en nieuwe technologieën. Eens u voor een bepaald type hebt gekozen zal u nogmaals overspoeld worden door alle verschillende soorten en merken op de markt. Informeer altijd bij de fabrikant (of de verkoper ter plaatse) wat de specificaties zijn van het type verwarming dat u bevalt. Denk er bij na of deze voldoende verwarmt in de winter en of deze wel krachtig genoeg is om uw volledige woning te verwarmen. Controleer eveneens of het toestel wel zuinig genoeg is en rendabel. De kosten van het onderhoud kunnen eveneens opgevraagd worden en moeten evenzeer in achting gehouden worden.

Controle

Een eenvoudig controle op het goed werken van uw verwarming is gewoon het verbruik meten. Als dit overeenstemt met wat de fabrikant u zei dan kan u er zeker van zijn dat dit toestel uitermate geschikt is voor de ruimte die u verwarmt. Ligt het verbruik hoger dan doet uw toestel tekort en dient u een beter aan te schaffen om het verbruik te beperken. U kan ook een energie-inspecteur laten langskomen die accuraat bepaalt hoe de stand van zaken is, qua energieverbruik, in uw woning.

Energiezuinig? Dat is voordelig!

Tegenwoordig krijgt u een premie van de overheid als u zelf investeert in een energiezuinige verwarming. U kan dit bereiken door verschillende wegen, met name verwarming. Indien u een nieuwe installatie plaatst of uw oude vervangt, kan de overheid inspringen en u tot 40% fiscaal voordeel bieden. Het is dus niet oninteressant om dit te overwegen. Het is voor u zowel een voordeel nu, als in de toekomst , omdat u zeker en vast het bedrag dat u investeerde zal terugwinnen doordat u bespaart dankzij de energiezuinige installatie en getroffen middelen.

U beseft hierdoor dan ook dat verwarming niet enkel betrekking heeft tot de installatie die u laat plaatsen maar eveneens de dichtheid van uw woning. De isolerende materialen die aanwezig zijn in uw huis bepalen voor een groot deel hoe efficiënt uw verwarmingsinstallatie zal gaan werken. Als hier al een kleine misstap niet rechtgezet werd dan zal het verbruik danig stijgen en is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te beperken en op te lossen.

Isolatie van de woning

Niet alleen de isolatie van uw woning maar ook de ramen en deuren spelen een grote rol in de efficiëntie van uw verwarming. Vandaag de dag zijn er nog veel woningen die gebruik maken van ramen met enkel glas. Deze zijn te dun om de warmte binnen te houden en lekken dus als het ware warmte. Het wordt aangeraden om deze te vervangen door dubbel glas. Dit is eveneens een investering naar de toekomst toe. Het geïnvesteerde bedrag wint u sowieso terug door de besparing op energiekosten die hierdoor ingeperkt worden.
Het komt er in het algemeen op neer dat u een zo zuinig mogelijke, gebruiksvriendelijke installatie aanschaft, die u toch voldoende warmte en comfort schenkt.

Centrale verwarming: hoe werkt het en welke soorten zijn er?

Centrale verwarming aan de muur

Een centrale verwarming systeem biedt warmte aan het hele interieur van een gebouw/woning van het ene punt naar meerdere kamers.
Centrale verwarming verschilt van lokale verwarming in dat de warmte zich in een plaats, zoals een ovenkamer in een huis of een mechanische kamer in een groot gebouw. De meest voorkomende methode die gebruikt wordt om warmte te produceren is door fossiele brandstoffen te verbranden in een oven of boiler.

De warmte wordt verdeeld door warmte te circuleren door middel van leidingen of door stroom via pijpen. In een groot deel van Noord-Europa en in stedelijke delen van Rusland, waar mensen zelden airconditioning nodig hebben in woningen als gevolg van het gematigde klimaat, zijn de meeste nieuwe woningen uitgerust met centrale verwarming installatie.  Dergelijk gebieden gebruiken normaal gaskachels, stadsverwarming, of oliegestookte systemen. 

Het meest bekende centrale verwarming systeem is radiatoren. Maar er zijn ook nog een tal andere cv systemen.

  1. Luchtverwarming
  2. Warmwaterinstallatie
  3. Stadsverwarming
  4. Vloerverwarming
  5. Wandverwarming
  6. Elektrische verwarming
  7. Radiatoren / convectoren

Luchtverwarming

In een luchtverwarmingsinstallatie wordt geen gebruik gemaakt van water om de warmte te verdelen. Een bepaalde koeling is de beste mobiele airco. Er wordt lucht in de cv-ketel aangezogen die verwarmd wordt om door kanalen in het huis getransporteerd te worden naar de verschillende vertrekken in het huis.
De lucht die afgekoeld is uit de verschillende vertrekken wordt teruggestuurd naar de cv-ketel om weer verwarmd te worden. Deze techniek wordt niet toegepast in ruimtes waar er ‘luchtjes’ kunnen ontstaan, bijvoorbeeld in de keuken of op het toilet.

Voordelen:

  • Bij luchtverwarming ontstaan er geen waterlekkage. Zoals bij warmwaterinstallaties. Maar men moet wel de kanalen controleren dat er geen warme lucht ontsnapt.

Nadelen:

  • Sommige mensen vinden de lucht te droog of kunnen allergisch zijn voor luchtverwarming.
  • Luchtverwarmingsinstallatie is duurden dan een warmwater centrale verwarming.
  • Neemt ook veel ruimte in beslag.

Werking van de luchtverwarmingsketel

Luchtverwarmingsketels kunnen zeer sterk verschillen met andere types verwarmingsketels. Een van deze verschillen is dat in de luchtverwarmingsketel geen water verwarmd word om warmte af te geven maar er wordt door de verbrandingsgassen direct lucht verwarmd.

Er zijn twee verschillende types, nl. direct- en indirect gestookte luchtverwarmingsketels. Meestel wordt de direct gestookte luchtverwarmingsketel gebruikt. Bij het indirecte type wordt eerst water verwarmd die dan via een extra warmtewisselaar warmte aan lucht afgegeven wordt.

Een belangrijk voordeel van dit systeem:
– Er kunnen verschillende centrale verwarming soorten bij elkaar gebruikt kunnen worden.

Bijvoorbeeld:
– vloerverwarming
– luchtverwarming
– radiatorverwarming
– convectorverwarming

Nadeel:
– Hoge kostprijs

Verwarmingsprincipe

Onder de ketel is een grote ventilator geplaatst die de retourlucht aanzuigt uit de vertrekken. De ventilator heeft een grote omvang en is geconstrueerd dat hij bijna geruisloos draait. Rond de ventilator is een stoffilter geplaatst van een stof dat makkelijk te reinigen is. De rol van deze filter is om zomin mogelijk stoffen naar de vertrekken van het huis getransporteerd worden met de warme lucht. Bij een ventilator is ook meestal een spaartransofmator geïnstalleerd om het toerental van de ventilator te regelen. Als er weinig vraag is naar doorstroomsnelheid dan draait de ventilator trager. Bij sommige luchterverwarmingsketels is deze optie niet inbegrepen, maar men kan de ventilatorsnelheid handmatig verhogen of verlagen.

Meestal werkt men met aardgas bij een luchtverwarmingsketel maar komen ook ketels voor die met huisbrandolie gestookt worden. Het verwarmingsprincipe is te vergelijken met die van een ketel van een warmwaterwisselaar. Maar nu verwarmt men geen water maar lucht. De geïnstalleerde ventilator blaast de lucht langs de warmtewisselaar. Heel belangrijk is dat de verbrandingsgassen gescheiden blijven van de verwarmde lucht dat in het huis geblazen wordt. De warmtewisselaars hebben diverse vormen, meestal in zigzagvorm en staan naast elkaar. In het algemeen zijn dit gealuminiseerd plaatstaal.

Ketelaccessoires

Voor mensen die aan astma, astmatische bronchitis of aan hooikoorts lijden is het best om een speciale elektronische luchtfilter te plaatsen. Zo houdt men niet allen het stof maar ook bacteriën en rook tegen.

Soms is het lucht heel droog in het huis, daarvoor kan men een luchtbevochtiger aanbrengen aan de ketel. Een andere mogelijkheid is een koelinstallatie aan koppelen aan de luchtverwarmingsketel, waarmee in de zomer de lucht in het huis gekoeld kan worden.
Tegenwoordig bestaan er ook luchtverwarmers met een verhoogd stookrendement. Deze soort ketels hebben aangepaste warmtewisselaars, waarbij een speciale optie is om de ventilator extra langzaam te laten draaien als het nodig is. De lucht kan nog extra verwarmd worden door een gesloten rookgasverzamelkap dat in zo’n ketel is aangebracht waarna de rookgassen naar de schoorsteen getransporteerd worden.